SPORTFYSIOTHERAPIE

SPORTFYSIOTHERAPIE

De sportfysiotherapeut behandelt en begeleidt de sporter die beperkt wordt in de uitoefening van zijn of haar sport door middel van een sport-specifieke benadering. Het doel daarvan is om de sporter zo snel mogelijk op het oude niveau terug te brengen of te adviseren en begeleiden naar een niveau waarop de beperking niet meer wordt ervaren. Dit laatste kan door compensatiestrategieën aan te leren en/of aanpassingen te doen in de wijze van sportbeoefening (bijvoorbeeld in trainingsintensiteit of in techniek). Onder sport-specifiek verstaan wij het behandelen en trainen van (deel naar totaal)bewegingen die de sporter in zijn of haar sport moet kunnen maken. Core Stability training vormt een belangrijke basis voor hersteltraining, alternatieve training en preventie. U kunt denken aan overbelasting blessures, chronische blessures, overtraind zijn en revalidatie na een trauma. Ook het verantwoord beginnen met sporten als u bijvoorbeeld een chronische aandoening heeft, behoort tot de taken van een sportfysiotherapeut. In alle gevallen geldt dat hij een analyse maakt van beweegpatronen (bijvoorbeeld uw looppatroon) die een relatie kunnen hebben met het ontstaan van uw blessure of om het risico op blessures te minimaliseren. Zelfmanagement is een belangrijk item in dit traject, net als het aanbieden van aangepaste training. Aangepast maar zoveel mogelijk sport-specifiek. Bij hardloopblessures kun je bijvoorbeeld denken aan andere cyclische bewegingsvormen zoals wandelen of fietsen.

De sportfysiotherapeut heeft een totaal benadering. Hij heeft oog voor zowel het fysieke als het mentale functioneren.

De sportfysiotherapeut bij MERAS heeft veel ervaring met jeugdige sporters. Deze doelgroep heeft te maken met groei gerelateerde (sport)blessures vormen een bijzonder interessegebied voor hem.

Samenwerken met andere ‘takken van sport’ bij de behandeling van een sportblessure is essentieel voor zowel de sporter als de sportfysiotherapeut. Vandaar dat MERAS fysiotherapie is aangesloten bij het netwerk van de afdeling sportgeneeskunde van het MMC Eindhoven “Sportmax”. Binnen dat netwerk zijn de lijnen onderling kort om kennis en informatie uit te wisselen en een snelle doorverwijzing mogelijk te maken. Naast de sportarts maken onder andere ook een orthopeed, een sportpodoloog, een sportpsycholoog en een dietiste onderdeel uit van het netwerk.

Daarnaast heeft MERAS fysiotherapie een goede samenwerking met RunnersMol (Podoloog/hardloop specialist) en met DES Atletiek in Eersel (Clubzorg)

Onze sportfysiotherapeut is gespecialiseerd in:
schouderblessures bij sporters die bovenhandse sporten beoefenen / knie- en enkel blessures bij sporters / osteochondrose gerelateerde blessures bij jongeren / chronische en/of overbelasting blessures bij hardlopers.