CLAUDICATIO

CLAUDICATIO

Van een arts heeft u te horen gekregen dat u last heeft van ‘claudicatio intermittens’, ook wel ‘etalagebenen’ of ‘etalageziekte’ genoemd. Dat wordt zo genoemd, omdat mensen met claudicatio intermittens vaak stil moeten blijven staan. Door de pijn in hun benen kunnen zij niet meer verder lopen.

Uw arts heeft u verteld dat de pijn veroorzaakt wordt door een vernauwing in de bloedvaten en u veel moet gaan lopen. Dit lijkt een tegenstrijdig advies, u bent immers naar de arts gegaan omdat lopen juist het probleem is. Uit onderzoek is echter gebleken dat de maximale loopafstand gemiddeld genomen bijna verdubbeld kan worden door looptraining.

Als u zich aanmeldt voor de looptraining bent u verwezen door de vaatchirurg. De eerste afspraak (intake) bij een fysiotherapeut, gespecialiseerd in claudicatio intermittens duurt ongeveer een half uur. De fysiotherapeut zal uw klachten en met name uw (beperkte) bewegingsmogelijkheden uitgebreid met u bespreken. Ter ondersteuning maakt de fysiotherapeut, naast de onderzoeksresultaten uit het ziekenhuis, gebruik van een aantal vragenlijsten dat samen met u zal worden doorgenomen. Vervolgens wordt een test op de loopband verricht. Door middel van deze test wordt naast uw maximale loopafstand tevens uw inspanningsbeperking vastgesteld. Dit onderzoek zal gedurende de gehele trainingsperiode regelmatig worden herhaald om de effectiviteit van de looptraining te bepalen.

Met behulp van de resultaten van de intake zal er een persoonlijk trainingsprogramma samengesteld worden om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. U zult één of twee keer in de week op de loopband komen wandelen en daarnaast stimuleert de fysiotherapeut u om thuis ook meerdere keren in de week te gaan wandelen. De fysiotherapeutische begeleiding zal voornamelijk gericht zijn op:

    1. het vergroten van de maximale loopafstand,
    2. het verbeteren van uw uithoudingsvermogen,
    3. het verbeteren van uw looppatroon.

De fysiotherapeut zal u stimuleren tot een actieve leefstijl. Op deze manier kunnen de klachten van claudicatio intermittens dus verminderd worden.

MERAS Fysiotherapie is aangesloten bij Chronisch ZorgNet;

Chronisch ZorgNet is het landelijke netwerk van ruim 2200 gespecialiseerde therapeuten die gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding bieden aan mensen met etalagebenen, long- en hartaandoeningen. Als u last hebt van etalagebenen kunt u terecht bij een van de Chronisch ZorgNet therapeuten, gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met etalagebenen. Zij zijn speciaal opgeleid om u zo goed mogelijk te behandelen!