0497 - 530383 info@merasfysiotherapie.nl

“Hoofd”zaak of bijzaak: looptechniek en schoentype!

Een aantal trainingen en een ‘wedstrijd’ verder, lijkt het lek boven; IS het lek boven!
Het type loper wat op de voorvoet land, krijgt een hogere belasting van met name de kuitspier. Een haklanding geeft dat op de hamstrings en een middenvoet landing laat zich raden. Wat het meest efficiënt is……onderzoeken en ervaringen te over. Mijn mening is dat het van meerdere factoren afhankelijk is en de conclusie hangt af van een individuele analyse en observatie.
Veruit de meeste hardloopschoenen hebben een hoogteverschil van 12 mm tussen de voor- en achterzijde. Het ‘neemt je mee’ in de voorwaartse beweging van het lopen. Een minderheid van de de modellen hebben een 8 mm verschil. Een voorvoet lander zou met een 12 mm een grotere kans hebben (nog?) contact met de grond te maken en de druk op spiergroepen daarmee ‘beter’  te verdelen. We nemen ook de afzetfase daarbij onder de loep. Hypothese: Land je op je voorvoet en zak je vervolgens in de landingsfase door naar de hak, dan heb je met 12 mm verschil eerder contact met de grond, sta je meer voorover op je voet dan met 8 mm verschil en is de ‘sweep’ naar voor bij iemand die al een voorvoetlander is, groter en de kans op de voorvoet te (blijven) landen, blijft.
Anders: Als een voorvoetlander die wel contact met de grond maakt in de landingsfase op een 8 mm ‘drop’ schoentype loopt, is de kans dat de landing meer richting de middenvoet/hak komt aanwezig omdat de voorwaartse ‘sweep’ afneemt. Dat is naar mijn mening iets anders dan dat daardoor ook de snelheid per definitie afneemt. Dat is van meerdere factoren afhankelijk.
Stelling: een loper met een voorvoetlanding die onderbeen klachten heeft (blessures/neiging tot../spierpijnen e.d.), is mogelijk gebaat bij een type hardloopschoen met een 8 mm hoogteverschil tussen de voor- en achterzijde.
Een goede individuele analyse en observatie zijn noodzakelijk.

Het is een voorbeeld van wat wij u te bieden hebben aan kennis en hoe wij een klacht of hulpvraag benaderen waarbij wij gebruik maken van ons netwerk.

Call Now Button